Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rebarborové brûlée ze zakysané smetany

Creme brulée patří mezi nejoblíbenější dezerty. Každý miluje okamžik, kdy lžičkou rozbije karamelovou krustu a ochutná lahodný krém pod ní. V dnešním receptu jsem nahradila krém zakysanou smetanou ochucenou vanilkou. Je to stejně lahodné jako klasický krém, navíc je to lehčí a daleko snadnější na přípravu. Na tomto dezertu si můžeme pochutnat po celý rok, místo rebarbory vždy použijeme to ovoce, které má právě sezónu.

Rebarborové brûlée ze zakysané smetany

Většina sporáků nemá troubu s takovým výkonem, aby se na smetaně vytvořila taková krusta z karamelu jako profesionální pistolí. Já jsem použila mikrovlnou troubu s grilem, která má trochu větší výkon než normální elektrická trouba. Vůbec ale nevadí, když se nám karamelová krusta podaří jen částečně nebo když se nám cukr jen roztaví a vpije se do horní vrstvičky smetany, na chuti to dezertu neubere. My to přece děláme doma vlastním stylem.

Pro 4 osoby:

300 g rebarbory

3 lžíce nerafinovaného třtinového cukru

1/2 lžičky mleté vanilky

350 g zakysané smetany (2 kelímky)

8 lžic nerafinovaného třtinového cukru

Budeme potřebovat větší mělkou zapékací misku a 4 malé zapékací misky přibližně na 150 ml.

Předehřejeme troubu na 200 oC.

Rebarboru omyjeme a nakrájíme na 2 cm kousky. Rebarboru položíme v jedné vrstvě do větší zapékací misky, posypeme 3 lžícemi cukru a dáme péct do trouby. Pečeme okolo 20 minut. Když je rebarbora měkká, což vyzkoušíme špičkou nože, vyndáme jí z trouby. Necháme jí vychladnout a rovnoměrně rozdělíme do malých zapékacích misek.

Zakysanou smetanu smícháme s vanilkou a rovnoměrně jí naplníme do misek. Uhladíme lžící, aby byl povrch pěkně rovný. Dáme na chvíli vychladit do chladničky.

Když jsme připraveni na poslední krok, vytvoření karamelové krusty, předehřejeme troubu na gril. Troubu necháme předehřát nejméně 15 minut, aby byl gril opravdu horký. Povrch smetany posypeme zbylými 8 lžícemi cukru, tedy 2 lžícemi na misku. Když máme větší misky, přidáme cukr. Cílem je, aby byl celý povrch smetany hustě posypán cukrem. Umístíme zapékací misky nahoru do trouby pod gril, aby byl žár co největší. Necháme cukr roztavit, bublat a zkaramelizovat do krásné zlatohnědé barvy. Karamelizujeme 5-6 minut podle výkonu trouby. Ale neodcházíme, pozorně sledujeme misky s brulée, abychom tu dobrotu nezkazili.

Necháme misky s brulée zchladnout, pak je dáme do chladničky asi na 2 hodiny. Podáváme vychlazené.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Bílková | čtvrtek 2.6.2011 7:59 | karma článku: 9,39 | přečteno: 1105x
  • Další články autora

Kateřina Bílková

Dýně zapečená s rajčaty, ořechy a zakysanou smetanou

V chladném, sychravém počasí nejraději zapékám. Vrátím se promrzlá domů a zapnu troubu. Připravím jídlo na pekáč a uvařím si čaj. Pak strčím jídlo do trouby, sedím v kuchyni a upíjím horký čaj. A užívám si, že mám chvíli pro sebe, než se jídlo upeče. Ráda se koukám do trouby, jak se jídlo peče, je to jako napínavý film a navíc s dobrým koncem.

27.10.2011 v 7:57 | Karma: 10,01 | Přečteno: 865x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Tofu s růžovým pepřem a okurkou

Horkých dnů jsme si toto léto moc neužili. Ale přesto si i na konci léta můžeme uvařit něco lehkého, svěžího a pikantního. Jídlo, které nám horké letní dny aspoň připomene. V létě nejraději vařím jidla, která se nemusí dlouho připravovat, protože chci strávit co nejvíc času venku a ne u plotny při vaření. Můj dnešní recept je jednoduchý, rychlý, lehce pálivý s nasládlou chutí růžového pepře a okurkami pro příjemné osvěžení. Zkrátka je to jídlo, které je jako pohlazení po vyčerpávajícím dni nebo jako útěcha při stesku po horkých letních dnech.

29.8.2011 v 7:59 | Karma: 9,10 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Letní salát s melounem a bryndzou

Moje představa léta je ukrojit si velký kus melounu v parném letním dni a pořádně z něj ukusovat. Všude z něj teče šťáva, já jsem od ní úplně ulepená a šťastná si vychutnávám meloun. Jediné, co mě trápí, jsou vosy, které by také chtěly kousek. V dnešním receptu jsem zvolila trochu civilizovanější pojídání melounu, nakrájeného na kostičky v salátu. Někomu může připadat kombinace melounu a bryndzy značně avantgardní a uznávám, že neobvyklá je. Když ale ochutnáte, zjistíte, že je to moc dobré, že se sladkost melounu s výraznou chutí bryndzy zajímavě doplňuje. Ostatně je léto, to je čas relaxovat a občas udělat něco bláznivého.

19.8.2011 v 11:15 | Karma: 8,94 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Meruňkové řezy s kokosem a čokoládovou polevou

Měla jsem chuť na něco lehkého a ovocného. Něco, co by chutnalo trochu exoticky a bylo by nejlépe s čokoládou. Zbožňuji čokoládu. Tento recept jsem vytvářela na několik pokusů. Nejdřív to bylo moc meruňkové, když jsem použila čerstvé a sušené meruňky. Proto jsem vypustila sušené meruňky. Podruhé to bylo zase moc kokosové a příliš se to drobilo. Ubrala jsem kokosu. Napotřetí se mi podařilo dosáhnout přesně toho, co jsem chtěla. V dnešním blogu se o to chci s vámi podělit.

29.7.2011 v 8:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Salát se zeleným hráškem, vejci a koprem

Znáte to, přijdete večer domů, otevřete lednici, ta zeje prázdnotou. Co teď? Rychle přemýšlíte, co udělat k večeři z toho, co zbylo v lednici. Salát, který uvádím v dnešním blogu, je řešením pro takovou krizi. Salát je lehké jídlo, já ho ráda doplním vejci, sýrem, ořechy nebo masem, aby byl výživnější a chutnější. Nezapomínám ani na zálivku s olivovým olejem, který dokonale propojí všechny chutě v salátu.

8.7.2011 v 8:00 | Karma: 7,45 | Přečteno: 910x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1506x
Mám ráda jídlo, ráda vařím, při vaření ráda experimentuji a vymýšlím nová jídla a chutě. Na diskuzích jsem jako katka193.

Seznam rubrik